Vedenie Trenčianskej univerzity chce zatvoriť jedáleň a internát FPT

14.11.2012 Púchov

Púchov 14. novembra (TASR) – Vedenie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne stupňuje kroky voči Fakulte priemyselných technológií (FPT) v Púchove. Od 1. marca 2013 chce vedenie zavrieť púchovskú jedáleň a od septembra budúceho roku aj vysokoškolský internát v Púchove. Média o tom dnes informoval člen študentskej časti Akademického senátu FPT Lukáš Raník.

„Usilujú sa tak zastrašiť študentov z iných miest, ktorí sa boja, že prídu o možnosť stravy a ubytovania. Je to nemysliteľné, snažia sa robiť úplne všetko, aby nás zlikvidovali. Pod zámienkou nejakých bezpečnostných opatrení posielajú z rektorátu do Púchova nezmyselné kontroly, usilujú sa zastrašiť nielen nás, ale aj vrátnikov,“ povedal Raník s tým, že je to pomsta za razantné vystúpenie voči vedeniu TnUAD a dôsledné bránenie akademických slobôd.

Púchovských študentov podporil v ich stále trvajúcom okupačnom štrajku listom aj minister školstva Dušan Čaplovič. „Keďže pán rektor neakceptuje Ústavu SR a doslova sa vám vyhráža, vyhadzuje poctivých zamestnancov, akademických funkcionárov, vedeckých a pedagogických zamestnancov fakulty, podniknem kroky, ktoré mi umožňuje zákon, o ktorých budete informovaní,“ píše sa okrem iného v ministrovom liste študentom.

„Na pošte mám zásielku do vlastných rúk a bol zverejnený zápis z mimoriadneho zasadnutia kolégia rektora, na ktoré nepozvali nikoho z FPT. V ňom bolo vyhlásenie kvestorky, že mi zaslali okamžité ukončenie pracovného pomeru. Som hlavnou garantkou niekoľkých študijných programov a stratou garancie budú ohrozené všetky akreditácie,“ povedala prodekanka FPT Darina Ondrušová s tým, že jej nikto nedoručil žiadne upozornenie o porušení pracovnej disciplíny a nie je si vedomá žiadneho porušenia disciplíny okrem hájenia záujmov fakulty.

Norbert Jiroš z kancelárie rektora TnUAD Ivana Kneppa potvrdil, že Ondrušovej poslali okamžité ukončenie pracovného pomeru pre závažné porušenie pracovnej disciplíny v súlade so Zákonníkom práce. O aké porušenie disciplíny išlo, Jiroš nešpecifikoval.

Podľa hovorcu ministerstva školstva Michala Kaliňáka je okamžité zrušenie pracovného pomeru prodekanke Ondrušovej ďalším neštandardným krokom vedenia univerzity. „Takéto rozhodnutia by sa nemali prijímať práve v čase, keď sa na rektoráte vykonáva ministerská kontrola. Ide o veľmi neštandardný krok a neštandardné rozhodnutie rektorátu,“ doplnil Kaliňák.

Študenti púchovskej Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vstúpili 11. októbra do okupačného štrajku. Protestná akcia fakulty s takmer 500 študentmi je reakciou na údajné plánované presťahovanie fakulty do Trenčína, ako aj podľa ich názoru nezákonný postup rektora TnUAD Ivana Kneppa, ktorý s okamžitou platnosťou zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Jánovi Vavrovi.

Minister Čaplovič, rovnako, ako študenti a vedenie FPT považujú Vavra stále za dekana. V piatok 12. októbra sa zabarikádovali študenti na svojej fakulte a odmietli vstup pracovníkom rektorátu. Na akademickej pôde v Púchove bolo vo mimoriadne rušno, proti pracovníkovi TnUAD, ktorý mal napadnúť púchovskú šéfku akademického senátu, tam zasahovala aj polícia.
 

Vyberte región